İlk ve ortaokul öğrencileri, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nde belirlenen "erdem-değer-eylem" çerçevesinde kök değerler üzerine temellenecek şekilde eğitim aldıkları ilin mümtaz şahsiyetlerini anlatılar, canlandırma ve drama çalışmalarıyla tanıyacak.? Millî Eğitim Bakanlığınca hazırlanan yeni müfredat ile bütün ideolojilerin üstünde millî bir şahsiyet inşa edilmesi hedeflenirken o şahsiyetlerden inşa edilen bir toplum oluşturabilmek için ahlaklı, erdemli; milleti ve insanlık için iyi, doğru, faydalı ve güzel olanı yapmayı ideal edinmiş bireyler yetiştirilmesi amaçlanıyor.
MEB, bu kapsamda ilk ve ortaokul öğrencilerine yönelik hazırlanan eğitim programıyla, yaşadığı bölgede toplum tarafından kabul görmüş ve değerler eğitimi açısından öğrencilere rol modeli olacak mümtaz şahsiyetlerin tanımalarını sağlayacak.
"Mümtaz Şahsiyetler" uygulaması ile Şemsi Sivasi, Şeyh Şabanı Veli, Seyit Onbaşı, Nene Hatun, Mevlana, Yunus Emre gibi millî ve manevi bir yön çizerek toplumu bilgilendirmiş kişilerin gelecek kuşaklara aktarılması sağlanacak. Uygulama kapsamında yerel hikâyeler, masallar ve diğer anlatılar öğrencilerle buluşturulacak; kök değerler bu anlatılar yoluyla öğrencilere aktarılacak. Böylece dilimizin zenginlikleri de keşfedilmiş olacak.
Ayrıca kök değerlerle ilgili ortak hikâye yazma ve bu hikâyeyi drama ve canlandırma çalışmaları ile kök değerler öğrenciler ve öğretmenler tarafından önce kaleme alınacak, sonra sahnelenecek. Böylece öğrencilerin bu değerleri özümsemesi sağlanacak.
"Mümtaz Şahsiyetler" erdemli insan bilincinin geliştirilmesinde, toplumun kabul gördüğü ahlaki değerlerin aktarılmasında, toplumu ayakta tutan değerlerin benimsenmesinde ve kültürel mirasın aktarılmasında etkin rol oynar.